5 Aralık 2017 Salı

BRNO'DA YAŞAMAK


BRNO CHRISTMAS MARKET 2017 


Yaklaşık olarak 2 senedir Brno'da yaşıyoruz. Buraya gelirken gerçekten değişik bir deneyim macera olsun istemiştik. Sonuçta Çekya denilince insanların aklına Prag geliyor. Ama Brno''da ülkenin en büyük ikinci şehri. Aslında ilk geldiğimiz zaman pek Türk ve göçmen görmüyorduk ama yavaş yavaş sanki bi artış var gibi. Almanya ya da diğer Avrupa ülkeleri kadar olmasa da bi artış olduğunu görmek mümkün. Neyse Brno'da yaklaşık olarak 400.000 'e yakın insan yaşıyor ve genç nüfus inanılmaz fazla. Üniversite ve Erasmus'la gelen yabancıların yanı sıra burda Expat olarak yaşayan büyük bir kesiminden bu durumda etkisi var tabi ki. Yani sanırım giderek yabancılar için daha yaşanılabilir bi hal alıyor. 

St. James' Church 


Sanırım şehirde ki en eski ve etkileyici yapılardan birisi bu kilise.Bu kilisenin tarihi 13. yy a kadar dayanıyor. 1220 yılında Manastır olarak yapılmış. 
Saint James'in kilisesine bağlı ünlü bir Brno efsanesi var. Efsane, Svoboda meydanının yakınındaki kilisenin güney tarafındaki pencere kemerlerinden birinde görülen ahlaksız bir adamla ilgilidir. Adam çıplak dibini Saint Peter ve Paul'un katedrali yönünde gösteriyor. Her şey, daha yüksek kilise kulesi oluşturmak için iki kilise arasında bir rekabetten kaynaklanmaktadır. Petrov'a yönelen taban, Aziz James'in kilisesinin rekabeti kazanması anlamına geliyor, çünkü kulesi 94 m yüksek, Petrov kulesinin ise sadece 84 metre yüksekliğinde yaklaşık 10 m daha düşük olduğu görülüyor.

Çok az insan yalnızca bir erkek olmadığını, iki insanın olduğunu biliyor. Brno şehrinin Mimarlık ve Şehircilik Tarihi bölümünden Jindřich Chatrný, "Bu heykelleri dini bir kilise binasına yerleştirdiğinde açıkça bir taş kafalı şakasıydı" diyor.

Barok iç stil 1750-1766 yılları arasında yapıldı. Bu yeniden yapılanma esnasında eski ahşap sunaklar kaldırılmış ve yerini almış yeni mermer olanlar almıştır. 1871 - 1879'da kilise, Heinrich Ferstel önderliğindeki Gotik Revival tarzına radikal bir şekilde yeniden inşa edildi. Dış ek binalar ve kalıntıları kilisenin garnitürüne katkıda bulunmadığı için kaldırıldı. Bay Ferstel, Gotik salonunu ve kilisenin güneyindeki küçük şapelleri kaldırdı. Yukarıda bahsedilen Pilgram'ın Kuzey tarafındaki kutsal doktordaki çalışmalarını yok etti. Kutsallığın üzerinde bir kat inşa etti ve yeni bir çatı verdi. Kilisenin içinde küçük barok Barok ve iki galeri kaldırıldı. Eski gargoyles ile dış desteklerin üst kısmı yeni kopyalar ve taş mimari parçalarla değiştirildi, zira phials, rozet ve çiçekler çoğunlukla değiştirildi.

Güney ve Kuzeydeki boş Gotik pencereler vuruldu. Pencere kenarı ve çekme kısımları da düzgün şekilde tamir edildi. Alois Prastorfer ve Germano Wanderley tarafından tasarlanan Gotik Revival papazlığı 1900-1901 arasında inşa edilmiştir. Kilise çevresinde bulunan mezarlık 1787 yılında tasfiye edilmiş ve yukarıda adı geçen şapel kompleksi, o. Ardından birkaç mezar taşı kiliseye taşındı ve günümüzde altı tanesi var.
2001 yılında arkeolojik araştırmalar, kilisenin Çek tarafından kilisenin altında bulunan Brno Ossuary'nin büyüklüğünü ortaya koydu: Jakubské náměstí, bunun 50.000 kişinin kalıntılarını içerdiği biliniyor. İçeri girip tüm bu kemik kalıntılarını görmek ve müzesini gezmek mümkün . Yaklaşik olarak 160 Çek Kronu müze bilet fiyatı. Yani günümüz kuru ile 7 euro falan yapıyor.