5 Mayıs 2017 Cuma

TROMSO - NORVEÇ - KUZEY IŞIKLARI VE FİYORDLAR

Geç kalmış bir post olduğunu biliyorum ama en azından paylaşıyorum=)
İnternette aylak aylak gezip tropikal bir tatil ararken bi anda kendimizi Tromso uçak biletleri almış bir vaziyette bulmuştuk oysa ki gecenin bir yarısı






Neyse amacımız elbette kuzey ışıkları,green lady, aurora boralis falan filan ... Aralık ortası gitmişiz görme olasılığımız tavan ama hava durumu o kadar tuhaf ki işimiz şansa bakıyor. Neyse bir sürü tur firmaları falan var ,merkezde Tourist Information'da her türlü destek mevcut .. Ama biz her zaman ki gibi basitlikten,kolaylıkltan hoşlanmayan bir ekip olarak kendimizi vahşi doğaya atıyoruz. Havalimanından kiralamış olduğumuz aracımızla otele gitmeden direk soluğu Kvaloya - Ersfjordbotn'da alıyoruz.
 Sonuçta kuzey işiklarını görebileceğiniz zaman dilimi 18.00 den gece 03.00 a kadar ki zaman dilimi .. 3 kısıma ayrılıyor ve düzenli olarak internet üzerinden aşağıda vermiş olduğum linkten takip edip olasılıkları görüyorsunuz. Akıllı telefonların aplikasyonları da var. Hangisi kolayınıza gelirse artık .. Biz ilk günden gören şanlı kervana katılıyoruz tabi=))) Çünkü bu fantastik olayı bi kaç defa gidip göremeden dönen arkadaşlarda varmış yani biz baya baya şanslıydık. Beklentimiz yoktu internetten bulduğumuz en güzel görüntü alabileceğimiz koya yerleştik ve arabada bekledik. Sonra kıyıya yürüdük(karanlıkta )  ve uzun pozlamalı intsagram yatırımı olacak vay efendim TBT'li günlerde havamızı atacağımız fotoğrafları çekmeye başladık. Ama öyle kolay rahat sanmayın,dışarısı buzzzzz gerçek anlamda.. Elimde termosum ve sürekli bir sıcak içecek konsepti ve zıplayarak ısıyı muhafaza etme çabası =)))



Neyse biz böyle çekimler yaparken bi anda gökyüzünde bi çizgi oluştu derken bi anda hareketlilik başladı.. Ama öyle fotoğraflarda,internette gördükleriniz sanırım canlı canlı gördüklerinizin yanında aşırı sönük kalır .. İnanılmaz birşey ve ölmeden önce yapılması gerekenler listenizde mutlaka ilk üçte olmalı...







Ama görünenlerin fotoğrafını çekmek ,yakalamak o kadar zor ki inanılmaz bi an yaşıyorsunuz ve çekim yapmak çok zor. Yukarda Norveçli Bakan pozum zaten olayın şokunu yaşamaktan poz veremediğimin kanıtı sayılır =))

Neyse öyle turlara paralar dökmenize gerek yok siz bilirsiniz tabi ama bence macera yaşamak istiyorsanız yaşamalısınız. O anları bilen birilerinin eline ,programlı bir tura bırakmayın bence =)

Neyse gitmiş olduğumuz dönemde tam manasıyla Kutup Gecesi olayı vardı ve neredeyse tüm gün karanlık geçiyordu. Sadece öğlen 12.00-13.00 arası bi alacakaranlık oluyordu ve o anlarda da ne yapsam neyi görsem diyene kadar tekrar deli bir karanlık =))

Norveç pahalı bir ülke ,zaten bunu marketlere girdiğiniz zaman anlayacaksınız.

Ama Tromso gerçekten çok güzel ve ıssız.. Ertesi gün ışık göreceğiz diye karlı,buzlu evet yanlış duymadınız buzlu yollarda 5 saat araba kullanıp sadece arabanın far ışığı ile gittiğimiz yerlerde ki korkuyu asla anlatamam. Ama harikaydı. Gerçekten yazın tekrar gidip güneşin hiç batmağı zamanlarda da gezmek isterdim ..

Neyse şehir çok güzel,temiz,düzenli ve gelişmiş..İnsanlar evlerinden bi yere giderken kayak yaparak gidebiliyor ve cidden pamuk gibi bir şehir. Gidin görün, bırakın artık standart tatil rotasyonlarını,




Gezilecek yerler listenize ekleyin 

Arctic Katedral 

En kuzeyde ki kilisi ve cidden mimari olarak çok güzel..Yeni yapılmış sayılır ama gerçekten çok güzel 

Bu da şehirde ki en eski ahşap kilise ,gerçekten şehir ve mimari çok güzel. Zaten oldum olası İskandinav kültürünün hastasıyım..


POLARIA

Şehirde görülmesi gereken yerlerken biri daha .İçerde deniz aslanlarından ,ilginç balık türlerine kadar çok sayıda deniz canlısını görebileceğiniz bir akvaryum kompleksi olarak karşımıza çıkıyor. Günün belirli saatlerinde deniz aslanları ile yapılan şov ilgi çekici. Her ne kadar bu tarz gösterilere ve hayvanların tutsak olmasına karşı olsamda ilginizi çekiyorsa gidebilirsiniz. Biz izledik , o kadar kocaman hayvanların ilginç bir şekilde ehlileştirilmesi enteresandı. Giriş Ücreti 120 NOK

http://www.polaria.no/home.155300.en.html

Şİmdilik bu kadar devamı gelecek =))