21 Nisan 2017 Cuma

SAN MARİNO GEZİLECEK YERLER



San Marino ismini daha önce duymayan birileri var mıdır? Bilmiyorum =) Ama dünyadaki en küçük üçüncü ülke olduğunu söylemeliyim (Monaco ve Vatikan'dan sonra)...

San Marino'ya Bologna'dan arabamızla gittik ve otoban kullanarak bir buçuk saatte gittiğimizi belirtmem gerek ... Otobanı kullanmak şu açıdan önemli yolu ve zamanı neredeyse yarı yarıya azaltıyorsunuz =)) Otoban ücreti de çok pahalı değil 10 Euro civarından bişey ve bence kesinlikle değer ...

Muhteşem yokuşlarda tüm enerjimizi harcamadan az evvel=)


San Marino'nun nüfusu yaklaşık olarak 35.000 ,çok komik ve eğlenceli değil mi? Bizim gibi İstanbul da yaşamış dünyalılar için bir ülke nüfusunun bu civarlarda olması inanılır gibi değil tabi =)))

San Marino bir şehir devletidir.Monte Titano dağının zirvesine kurulmuş ve sonra eteklerine yayılmış minnak bir ülke .. San Marino deniz seviyesinden 749 Km uzaklıktadır. Burada kurulan ülke zamanla etrafta ki toprakları satın alarak zamanla azıcık da olsa büyümüştür.

Ülkenin resmi dili İtaylanca'dır ve İtalyancanın Emilia Romagna lehçesi burada konuşulmaktadır.








San Marino'da üç kule bulunur ve bunlardan 2 tanesi ziyarete açıktır. 11.yüzyıldan kalma kuleler şehrin korunması amacıyla inşa edilmiştir.Araçla ya da otobüsle şehre geldiyseniz Borgo Maggiore'ye teleferik kullanarak çıkabilirsiniz. Ancak biz arabamızı park ettikten sonra kolaylıkla yukarı çıktık çünkü heryer asansör ve merdiven. Ayrıca asansörler çok keyifli çünkü cam ve çıkarken manzara muhteşem. 

Ayrıca San Marino'yu Rimini'ye bağlamak için yapılan fakat kullanılmayan demir yolu ve istasyonları da ziyaret edebilirsiniz. Palazza Publico adında olan Halk Sarayı ziyaret edilecekler listesine alınabilir. Bina eski bir görünüme sahiptir ancak 19. yüzyılda tekrar inşa edilmiştir. Zaten Old Town denilen tepede ki şehir muhteşem. Sanki bambaşka bir çağdan kalmış gibi.  Nisan ayında San Marino'da bulunan Formula 2 Grand Prix etkiliğine de o dönemde gittiyseniz katılabilirsiniz. San Marino ayrıca pullarıyla da meşhurdur . Eğer böyle bi koleksiyonunuz ya da merakınız varsa ilginizi çekebilir.

San Marino Kaleleri :

Kaleler ile çevrili olan şehirde Üç Kule meşhurdur. Bunlar GUAITA, MONTALE VE CESTA Kuleleridir. Ayrıca ülkede bulunan şehir müzesini ve St.Marinus Museum'u da ziyaret listenize ekleyebilirsiniz. Halk Sarayı ve St.Francis Kilisesi'de görülmesi gereken yerler listesinde unutmayın.




Peki bu kadar gezdik tozdur ama ne yememiz gerek dediğinizi duyar gibiyim=)

Mutfak kültürleri İtalyanlarınki ile çok fazla benzer.Lazanya ve spagetti bolonez heryerde dondurmalar zaten olmazsa olmaz . San Marino'ya özgü ne yiyebiliriz derseniz de yukarda bahsettiğim Üç Kulede de üretimiz yapılan çikolatalı kekleri meşhur. Bu keklere tabi ki de üç kule anlamını taşıyan Torta de Tre Monti denilmektedir.
Marketten birşeyler almak isterseniz marketler birbirine malesef uzak konumda bulunmaktadır ve en büyükleri Cornat ve Sma 'dır.Ayrıca yerel biralarından ya da ev yapımı şaraplarından tadabilirsiniz. Ben herzaman LIMONCELLO severim ....



Ne demiş Emile ZOLA 

''Hiçbir şey zekayı seyahat etmek kadar geliştirmez .'' 

Basilica Di San Marino